PURIFICA

Teški metali prirodno se nalaze u našem okolišu i u malim koncentracijama potrebni su živim bićima za normalne biološke procese. Međutim, svi oni u prekomjernim koncentracijama imaju negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.
Najčešće vrste štetnih metala po ljudsko zdravlje su:

– živa: morski plodovi, kozmetika, amalgamske plombe
– olovo: olovne cijevi i olovne boje u domaćinstvu
– kadmij: cigaretni dim, kontaminirane žitarice poput riže i pšenice, zagađeno tlo i voda
– arsen: kontaminirana hrana i voda
– aluminij: kozmetika, neorgansko povrće, procesuirana hrana, neki analgetici i antacidi

Izloženost teškim metalima, ovisno o vrsti metala povezana je s brojnim kroničnim simptomima i povećanim rizikom razvoja određenih bolesti: bol u želucu i gastrointestinalni simptomi, moždana magla, gubitak pamćenja i zbunjenost, umor, promjene krvnog tlaka, bolovi u zglobovima, promjene raspoloženja, uključujući pojavu depresije i anksioznosti, pojava autoimunih bolesti.

Izloženost olovu (najčešće kroz pesticide i herbicide) povećava rizik razvoja Alzheimerove bolesti i ALS-a za 50%; izloženost arsenu, kadmiju, bakru povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, dok se izloženost teškim metalima povezuje i s povećanim rizikom razvoja karcinoma bubrega i pluća.

Otkriti prisutnost i koncentraciju teških metala, kao i povezanost teških metala s pojavom simptoma kroz uzorke krvi i urina i nije najjednostavnije jer su ti uzorci podložni dnevnim promjenama, stoga je vrijedno spomenuti da je kosa odabrana od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao uzorak kroz koji se najbolje ocjenjuje koncentracija i utjecaj teških metala na ljudski organizam.

Zbog svakodnevne izloženosti i nemogućnosti izbjegavanja kontakta s teškim metalima, posebnu pažnju treba posvetiti unosu kvalitetnih prirodnih „čistača“ teških metala objedinjenih u ENRGIA PURIFICA – prah alge klorele, aminokiseline (taurin, cistein, glicin), alfa lipoična kiselina, sjemenke sikavice (silimarin), ekstrakt dvornika (resveratrol), ekstrakt ploda rajčice (likopen), cink, selen i S- adenozil – L-metion (SAM-e)

– Klorela je snažna detoksikacijska zelena alga koja je ostala gotovo nepromijenjena tijekom 2 milijarde godina. Njena posebna detoksikacijska svojstva omogućuju joj vezivanje teških metala, ostataka pesticida i drugih štetnih kemikalija, a istovremeno na sebe ne veže korisne minerale poput magnezija, cinka i kalcija. Bogata je hranjivim tvarima: vitaminima B skupine, vitaminom C, E, beta karotenom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom a sadrži veću količinu proteina od mesa. Klorela sadrži jedinstveni fitonutrijent – sporopollenin. Sporopollenin ima sposobnost detoksikacije tijela od biotoksina, filtrira ksenobiotike kao što su fitati, dioksini, pesticidi i industrijski otpad, a može vezati i eliminirati teške metale poput žive, olova, nikla i aluminija. Klorela također povećava tjelesnu proizvodnju glutationa i jača imunitet (ima sposobnost stimuliranja NK stanica), povoljno utječe na metabolizam kolesterola, alkalizira tijelo pri čemu ima protuupalno djelovanje, snižava krvni tlak, održava hormonalni balans te uklanja neugodne tjelesne mirise.

– Taurin je aminokiselina čije se najveće koncentracije nalaze u mozgu, srcu, mišićima i očima. Glavna uloga taurina u tijelu je održavanje odgovarajuće hidratacije i ravnoteže elektrolita u stanicama, regulira koncentraciju kalcija unutar stanica, pomaže u stvaranju žučnih soli, podržava funkciju mozga i očiju. Antioksidativna i protuupalna svojstva taurina pomažu u reguliranju inzulinske rezistencije, a kod sportaša povećava utok kisika, smanjuje oštećenje mišića, produžava vrijeme do pojave umora, poboljšava vrijeme oporavka, ima pozitivno djelovanje na snagu i eksplozivnost.

– Glicin je jedna od tri aminokiseline koje tijelo koristi u proizvodnji glutationa, snažnog antioksidansa koji štiti stanice od oksidativnog stresa, a tijelo ga koristi i u proizvodnji kreatina, dok 30% svih aminokiselina u kolagenu predstavlja glicin. Glicin poboljšava kvalitetu spavanja, ima kardio i hepatoprotektivno djelovanje, neophodan je za pravilno funkcioniranje središnjeg živčanog sistema. Prema znanstvenim studijama ova aminokiselina može pomoći u inhibiciji neutrotransmitera koji uzrokuju hiperaktivnost kao i maničnu (bipolarnu) depresiju.

– Cistein je poluesencijalna aminokiselina jer ga tijelo proizvodi iz metionina i serina. Cistein je neophodan za stvaranje glutationa a pomaže u procesima detoksikacije spriječavajući oštećenja jetre i bubrega. Nadoknađivanjem razine glutationa i regulirajući razinu neutrotransmitera glutamata, pomaže u pravilnom funkcioniranju središnjeg živčanog sustava te ima potencijala u liječenju Alzheimerove bolesti. Smanjujući oksidativno oštećenje stanice, umanjuje rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti.

– Alfa lipoična kiselina ima antioksidativno, protuupalno, antikarcinogeno te antimutageno djelovanje. Posebno se ističe njena moć u regeneraciji vitamina C i vitamina topivih u mastima čime dovodi do ubrzanja metabolizma masti i ugljikohidrata. Pozitivni učinci alfa lipoične kiseline ističu se u reguliranju hiperlipidemije, hepatoprotektivnom djelovanju, kod oštećenja živčanog sustava, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, dijabetesa tipa II i dijabetičke polineuropatije te u regulaciji povišenog očnog tlaka.

– Sjemenke sikavice predstavljaju najljekovitiji dio biljke jer sadrže silimarin, a ENRGIA PURIFICA sadrži ga čak 80%. Uz njega zastupljeno je 30% silibina i izosilibin. Silimarin je složena mješavina flavonolignana. Primarni sastojci silimarina su izomeri flavonolignana silibini A i B, izosilibini A i B, silikristin, silidijanin i njihov prekursor flavonoida, taksifolin. Silimarin je najpoznatiji po svom hepatoprotektivnom učinku, stabilizirajući stanične membrane, čime spriječava ulazak toksičnih tvari u stanicu. Silimarin stimulira sintezu i aktivnost enzima odgovornih za procese detoksikacije. Konkretno pokazalo se da silimarin stimulira put glutation S-transferaze i mijenja unutarstaničnu koncentraciju glutationa te neutralizira širok raspon slobodnih radikala. Osim hepatoprotektivnog djelovanja, silimarin ima pozitivne učinke na upalna stanja kože, reducira razinu kolesterola, pomaže u regulaciji tjelesne težine, razine glukoze i inzulina, spriječava gubitak koštane mase, a u novije vrijeme proučavaju se njegovi pozitivni učinci na usporavanje rasta stanica karcinoma (prostata, dojka, debelo crijevo, cerviks…) i povećanje učinkovitosti kemoterapije.

– Ekstrakt dvornika najbolji je poznati izvor resveratrola, jednog od najpotentnijih poznatih antioksidansa, a PURIFICA ga sadrži čak 95%. Resveratrol je polifenol koji ima protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. Dugoročno pomaže u spriječavanju razvoja kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip II i karcinoma.

– Ekstrakt ploda rajčice sadrži 10% likopena koji pripada skupini biljnih pigmenata karotenoida. Likopen je antioksidans koji na sebe veže slobodne kisikove radikale, a osim antioksidativnih ima i protuupalna djelovanja. Budući da djeluje antioksidativno, likopen spriječava oštećenja kože, zaštitnim djelovanjem prema kolagenu što ima pozitivne učinke na elastičnost i čvrstoću kože. Spriječavajući oksidaciju lipida spriječava razvoj aterosklerotskih plakova te ima kardioprotektivno djelovanje, a u novije vrijeme razmatra se i njegovo antikarcinogeno djelovanje posebno kod karcinoma prostate, pluća, debelog crijeva i kože.

– S – adenozil L – metionin je amino kiselina koja se u organizmu stvara iz metionina i ATP-a (adenozin trifosfata) u reakciji koja je katalizirana metionin – adenoziltransferazom. Osnovna funkcija SAM-e u organizmu je transmetilacija; odnosno SAM-e predstavlja glavnog donora metil grupe u većini metaboličkih reakcija. Kao glavni kosupstrat u reakcijama nastanka neurotransmitera, direktno utječe na sintezu serotonina, dopamina i noradrenalina, kao i na osjetljivost receptora živčanih stanica. Smanjenje i neravnotežu serotonina, dopamina i noradrenalina u organizmu direktno utječe na nastanak depresije kao i na različite promjene raspoloženja.

– Selen doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnoj spermatogenezi, održavanju normalne kose i noktiju te zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Iako je preuranjeno selen nazvati nutrijentom koji garantira dugovječnost, rezultati brojnih studija pokazuje da ovaj esencijalni element ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja starije populacije. Osim utjecaja na smanjivanje mortaliteta od karcinoma, dobar status selena može zaštititi osobe starije dobi i od slabljenja mišića te od kognitivnog slabljenja.

– Cink se smatra esencijalnim nutrijentom, što znači da ga tijelo ne može proizvesti niti pohraniti. Nužan je za pravilnu ekspresiju gena, enzimske reakcije, ublažava oksidativni stres i poboljšava imunološki odgovor poticanjem aktivnosti T limfocita i NK stanica, sudjeluje u sintezi proteina. Svoje pozitivne učinke cink ostvaruje kroz pravilan rad imunološkog sustava, reduciranjem oksidativnog stresa spriječava pojavu kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, makularne degeneracije, poboljšava kavalitetu sperme, osigurava brže zarastanje rana a ima i pozitivne učinke kod kožnih bolesti (akne, atopijski dermatitis) te neuroloških smetnji poput periferne polineuropatije.

Zahvaljujući pažljivo spojenim sastojcima, ENRGIA PURIFICA predstavlja idealan dodatak prehrani namijenjen eliminaciji teških metala iz organizma, spriječavanju razvoja kroničnih bolesti, te podizanju imunološke i antioksidativne snage organizma.

PURIFICA

Inovativna formula čija je zadaća detoksikacija organizma koja pomaže pri uklanjanju toksina i teških metala iz tijela.

Reference:
1. Balali-Mood M, Naseri K, Tahergorabi Z, Khazdair MR, Sadeghi M. Toxic mechanisms of five heavy metals: mercury, lead, chromium, cadmium, and arsenic. Front Pharmacol. 2021 Apr 13;12:643972. DOI: 10.3389/fphar.2021.643972.
2. Gunnarsson L-G, Bodin L. Occupational Exposures and Neurodegenerative Diseases-A Systematic Literature Review and Meta-Analyses. Int J Environ Res Public Health. 2019 Jan 26;16(3). DOI: 10.3390/ijerph16030337.
3. Chowdhury R, Ramond A, O’Keeffe LM, Shahzad S, Kunutsor SK, Muka T, et al. Environmental toxic metal contaminants and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta- analysis. BMJ. 2018 Aug 29;362:k3310. DOI: 10.1136/bmj.k3310.
4. Srogi K. Heavy metals in human hair samples from Silesia Province: The influence of sex, age and smoking habit. Probl. Forensic Sci., 2004; LX: 7– 27.
5. Kwak JH, Baek SH, Woo Y, Han JK, Kim BG, Kim OY, Lee JH. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J. 2012; doi: 10.1186/1475-2891-11-53
6. Shibata S, Hayakawa K, Egashira Y, Sanada H. Hypocholesterolemic mechanism of Chlorella: Chlorella and its indigestible fraction enhance hepatic cholesterol catabolism through up- regulation of cholesterol 7alpha-hydroxylase in rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2007;71(4):916-25.

7. Jong Ju C, Sandal P, Schaffer SW. The Role of Taurine in Mitochondria Health: More Than Just an Antioxidant. Molecules.2021. 26(16):4913 doi: 10.3390/molecules26164913

8. Kurtz JA, VanDusseldorp TA, Doyle JA, Otis JS. Taurine in sports and exercise. J Int Soc Sports Nutr.2021; 18:39. doi: 10.1186/s12970-021-00438-0
9. Mokhtari V, Afsharian P, Shahhoseinin M et al. A review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine. Cell J.2017. 19(1): 11–17. doi: 10.22074/cellj.2016.4872
10. Farghali H, Kameniková L, Hynie S, et al.: Silymarin effects on intracellular calcuim and cytotoxicity: a study in perfused rat hepatocytes after oxidative stress injury. Pharmacol Res. 2000.41 (2): 231-37
11. Jiang C, Agarwal R, Lü J: Anti-angiogenic potential of a cancer chemopreventive flavonoid antioxidant, silymarin: inhibition of key attributes of vascular endothelial cells and angiogenic cytokine secretion by cancer epithelial cells. Biochem Biophys Res Commun.2000. 276 (1): 371-78
12. Ramirez-Garza SL, Laveriano Santos EP, Marhuenda Munoz M et al. Health Effects of Resveratrol: Results from Human Intervention Trials. Nutrients.2018; 10(12):1892 doi: 10.3390/nu10121892
13. Duntas LH, Benvenga S 2015 Selenium: an element for life. Endocrine 48:756–775
14. Pompano LM, Boy E. Effects of dose and duration of zinc interventions on risk factors for type 2 diabetes and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Adv Nutr 2021;12:141-60.
15. Asbaghi O, Sadeghian M, Fouladvand F, Panahande B, Nasiri M, Khodadost M, et al. Effects of zinc supplementation on lipid profile in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2020;30:1260-71

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu
   Izračunaj dostavu
   Spremi kupon
   Dostupni kuponi
   2gss64j2 100% popusta
   7frtbgmt 100% popusta
   9x2wb7d2 100% popusta
   axnxpxqn 100% popusta
   btsr9prw 100% popusta
   This site is registered on wpml.org as a development site.